Reisgids Corsica



Reisgids Corsica
Vince Coppens
3STc_cgb




Ligging Corsica:
Corsica is een Frans eiland in de Middellandse zee. Het eiland lijkt op de kaart een beetje op een oude satelliettelefoon. Het is gelegen ten westen van Italië en ten zuidoosten van Frankrijk. Als je met een boot van Corsica naar het zuiden vaart kom je uit in Sardinië. Van op het meest zuidelijke punt van Corsica kan je soms Sardinië zien liggen. Corsica kan zowel met de boot als het vliegtuig bereikt worden. Je kan de boot nemen vanuit Nice, Toulon, Marseille en nog veel meer plaatsen, ook plaatsen uit andere landen. In Corsica kom je meestal met de boot aan in Bastia. Bastia is de stad met het meeste inwoners, maar is niet de hoofdstad. Ajaccio is de hoofdstad van Corsica, de stad waar Napoleon is geboren. Reis je echter met het vliegtuig dan land je meestal in Ajaccio. In Corsica kan je zowel voor de natuur gaan (wandelen in de bergen) als voor de stadjes (cultuur) of je kan ook gaan voor een zwemvakantie in de azuurblauwe zee, of je doet een combinatie van ze allemaal.











Trip door Corsica:
Deze reisgids is gebaseerd op de reis die ik met mijn gezin deze zomervakantie heb gemaakt. Ik hoop u te kunnen boeien en iets bij te kunnen leren over Corsica.

Ajaccio:
Ajaccio is een minder mooie stad met minder mogelijkheden tot zwemmen of wandelen. Ajaccio is een commerciële stad en zoals eerder al aangehaald de geboortestad van Napoleon. Napoleon is geboren op 15 augustus 1769 in Ajaccio, op onderstaande foto ziet u zijn geboortehuis. Het huis is overdag ook te bezichtigen en ik kan u vertellen dat het zeker de moeite waard is voor elk mens dat zich interesseert in cultuur en de Franse revolutie.



Geboortehuis Napoleon

Na Ajaccio kan je naar het noorden rijden. Rijden is niet leuk in Corsica, om de simpele reden dat het lang duurt voor je ergens geraakt (weinig autostrade en veel bergwegen), verder loopt de weg niet langs de zee, maar door een dor en verdroogt binnenland. De reis naar het noorden is een lange weg en zoals je misschien op de kaart kan zien zijn er aan de westkant veel inhammen. Op weg naar het noorden moet je door veel bergen, dit geeft wel de ideale gelegenheid om eens een goede bergwandeling te maken.







Calvi:
Calvi is een mooi stadje gelegen in een mooie baai, maar redelijk toeristisch en moeilijk bereikbaar. In Calvi kun je best doorrijden naar Saint-Florent. Saint Florent is een mooi dorpje aan een baai gelegen.



Calvi

Saint-Florent
In Saint-Florent is er mogelijkheid tot overnachting. In de baai van Saint-Florent valt de hele dag iets te beleven. Zo kun je er in de voormiddag bv. een catamaran en/of kajak huren. Ik heb er een catamaran gehuurd en kan u vertellen dat het leuk was. In de namiddag kan je lekker luieren op het strand of gaan snorkelen. De mooie zee met veel vissen is wel voornamelijk aan de oostkant, maar toch kan je er prachtige vissen spotten. Als je echt heel mooie, “afgelegen” baaien wilt zien kun je naar de stranden plage du Fiume Santo en plage du Lotu gaan. In Saint-Florent kan je de boot nemen naar le plage du Fiume Santo, en van dat strand kan je een wandeling van ongeveer een half uur naar le plage du Lotu maken. Beide stranden hebben een mooie doorzichtige zee. Helemaal alleen ben je er niet, omdat de stranden er populair zijn bij toeristen. ‘s Avonds liggen er in Saint-Florent heel wat grote jachten en zijn er gezellige restaurants.






Links: verlaten baaien, Rechts: zeilen met een catamaran voor Saint-Florent

Bastia:
Na Saint-Florent moet je een beetje kiezen wat je doet. Als je twee weken op vakantie gaat kan je naar het noordelijkste punt van Corsica. Als je echter maar één week op vakantie gaat, dan kan je het beste doorrijden naar Bastia. Bastia is een oude havenstad en ook de stad met de meeste inwoners van Corsica. Heel erg mooi is deze stad zeker niet, er komen heel veel grote boten aan en het is er heel erg ruw. Bastia kan je het beste kan vergelijken met Sardinië. Bastia is een echte doorreis stad en dat straalt het ook uit. Mensen komen er aan met de boot en vertrekken er met de boot. In Bastia zie je nog wel de meest authentieke Corsicanen zelf.






Burcht Bastia

Porto Vecchio:
Na Bastia komt er een mooie kustlijn aan met veel witte stranden en een mooie blauwe zee, zoals je het in magazines ziet. De volgende bestemming is Porto Vecchio. Porto Vecchio is een oude stad die in tegenstelling zoals de naam doet vermoeden niet dichtbij een haven ligt (binnenstad). Porto Vecchio is een mooi vertrekpunt om naar stranden in de buurt te gaan. In Porto Vecchio valt er overdag niet zoveel te beleven. ‘s Avonds zijn er ook daar weer gezellige restaurants en cafe's open. Mooie stranden in de buurt zijn: Plage Pinarello, Plage de Villata, Plage de San Cipriano, … Voor sommige van deze stranden moet je er wel vroeg bij zijn, want vanaf een bepaald aantal bezoekers sluit de parking en kan je niet meer op het strand raken hetzij via een boot. Op sommige van die stranden kan je een catamaran huren.






Bonifacio:
Bonifacio is de volgende stop op de trip door Corsica. Bonifacio is een moderne stad met een grote haven voor veel jachten en natuurlijk ook weer de mooie zee. Bonifacio is een stad gelegen op de rotsen, er is ook een bekend beeld van huizen die op een uitstekende rotsplateau staan (kijk onderaan). Bonifacio is een stad zeer zuidelijk gelegen in Corsica en het is mogelijk om soms vanaf daar Sardinië te zien liggen aan de horizon. Bonifacio is denkelijk ook de mooiste stad van Corsica.


Links: Het oude stadscentrum op een uitstekend rotsplateau

Propriano:
Propriano is de laatste stop op onze trip. Propriano is een klein stadje niet ver van Ajaccio. Het is een drukke stad waar de Corsicanen ook vooral zelf leven. Veel speciaals valt er niet te bezichtigen. Er is een klein haventje voor vooral sportieve bootjes. Op het moment dat ik in Propriano was speelden de Fransen hun wk finale en was er ‘s avonds een groot feest!



Propriano


Weetjes:
En dan tot slot heb ik nog een paar weetjes:
De zee is warmer aan de westkant dan aan de oostkant.
De zee is helderder langs de oostkant
Corsica is een redelijk duur eiland wat betreft horeca.
Alle steden, dorpen en stranden hebben meestal een Italiaanse naam, maar zijn toch Frans grondgebied.
De temperatuur van het zeewater ligt er in juli en augustus boven de 25°C.


Hopelijk heb ik u een beetje wijzer kunnen maken wat betreft Corsica!!

Bedankt, Vince Coppens

Share on Google Plus

About Vince Coppens

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 reacties:

Een reactie posten