De eerste grote test voor de Ocean Cleanup

De eerste grote test voor de Ocean Cleanup

Eén van de grootste problemen op onze aarde is de plasticsoep in onze wereldzeeën. Wat kunnen we eraan doen en wat zijn mogelijke projecten die een oplossing bieden? De Ocean Cleanup, het project van de Nederlander Boyan Slat, is hier een voorbeeld van. Maar wat is dit project nu eigenlijk, en wat kunnen we er zelf aandoen?

De Ocean Cleanup

De Ocean Cleanup is een project van de Nederlandse student Boyan Slat. Slat is de initiatiefnemer en tevens ook de ceo van het project. Het project rond de Ocean Cleanup startte toen hij een eindwerk moest maken. De opdracht was om iets te bedenken wat het milieu beter maakt. Boyan Slat tekende het project, en ontwierp een prototype. Hij werkte samen met iemand anders, maar die stapte later uit het project. Het oorspronkelijke ontwerp zag er helemaal anders uit als nu. Het werkte met netten die 3 meter diep in de zee hingen. De plastic zou er in komen omdat het drijft en vissen en dergelijke zouden er onderdoor kunnen zwemmen. De netten zouden bevestigd worden aan een soort boot in de vorm van een rog, de rog zou een stabiele




vorm hebben die gemakkelijk in het water blijft liggen. Dit is uiteindelijk aangepast, de roggen werden gewone palen.




De grote test



Nu, zoveel jaar later is dit niet meer alleen een project, maar werkelijkheid. De eerste vloot van de Ocean Cleanup is dit weekend uitgevaren in San Francisco om aan zijn trip over de Stille Oceaan te beginnen.




Dit eerste type genaamd (001) is een eerste echte test. Het is de bedoeling dat er binnen een tiental jaar 6O van deze vloten rondvaren op de Stille Oceaan. Wanneer alle vloten actief zouden zijn, zouden deze binnen vijf jaar 50% van de plasticsoep in de Stille Oceaan opgeruimd moeten hebben. Het uiteindelijke doel is om tegen 2040 90% van het plastic in de zee op te ruimen. Of dit doel haalbaar is hangt af van de eerste resultaten. Er is wel een grote voorwaarde voor we mogen dromen over propere oceanen. Het systeem moet namelijk slagen voor de eerste tests. Die testen gebeuren voor de kust van Californië om te kijken of alles werkt, indien alles werkt vaart de vloot door, wanneer er iets niet werkt zal dit eerst hersteld worden en moet het systeem tijdelijk terug naar de kant.
Wat met het plastic?


Het opgehaalde plastic wordt naar de kant gebracht en gesorteerd. Indien het mogelijk is wordt het gerecycleerd. 




Het gerecycleerde plastic wordt gebruikt om nieuwe spullen van te maken, bv. een balpen, een zonnebril, … De rest belandt bij alle andere tonnen plastic. Misschien kan je binnenkort dus een bril kopen van gerecycleerd plastic opgehaald door de Ocean Cleanup.




Actie!



Er is dringend actie nodig en dat weten we allemaal! De plasticsoep in onze oceanen is één van de grootste problemen op onze aardbol! En dat heeft nefaste gevolgen voor alles en iedereen, voor de fauna en de flora bijvoorbeeld, maar ook voor ons heeft het schadelijke gevolgen. Steeds meer (zee)dieren slikken deze plastic in, waardoor er na een tijd ook plastic in ons bord ligt, en wie wil dat nu! Er bestaan veel organisatie die deze problemen aan het licht brengen en er een oplossing voor zoeken. Voorbeelden van zo’n oplossing zijn een verbod op plastic zakjes, maar ook een systeem dat plastic uit de zee filtert of een persoon, die iets speciaal gaat doen om de problematiek aan het licht te brengen. Iemand die de problematiek aan het licht probeert te brengen is Benoît Lecomte.

Benoît Lecomte



Benoît Lecomte is een avonturier die de Stille Oceaan overzwemt. Hij is van plan dit te doen in 6 maanden. Hij zwemt elke dag 8 uur en ‘s nachts slaapt hij aan boordt van een zeilboot. In het dagelijkse leven is hij advocaat. Op zijn website staat dat hij geen Olympische zwemmer is, maar een avonturier die ervan houdt om te zwemmen. Op zijn weg door de Stille Oceaan neemt hij alle plastic dat hij onderweg tegenkomt mee voor onderzoek. Hij onderzoekt wat het effect van zeewater is op plastic, hoe lang het al in het water ligt, … Met deze actie wil hij de wereldbevolking er van bewust maken dat plastic geen natuurlijk product is en niet in de zee thuishoort. Zijn tocht start in Tokyo en eindigt in San Francisco.




Wat kunnen we zelf doen?



Deze projecten halen natuurlijk niets uit als we zelf onze oceanen blijven vervuilen. We moeten dus ook zelf beter met ons afval omgaan en minder plastic gebruiken.Als 1 persoon een heel jaar uit een drinkbus zou drinken i.p.v. een plastic flesje, zouden er 116 flesjes minder in de zee belanden. Als wat dit met de hele bevolking van België zouden doen zijn dat 1.3 miljard flesjes en met de hele wereldbevolking 8.7 biljoen flesjes. Wij zijn natuurlijk niet de grootste vervuilers van de oceaan, want dat zijn landen uit Azië zoals China en Indië waar de levensstandaard minder hoog is.

Mening



Mijn mening over dit project luidt net zoals die van vele andere mensen. Er ligt heel erg veel plastic in onze oceanen, hoeveel exact is niet bekend en het is zeer moeilijk daar een schatting van te maken. Jaarlijks belandt er nog eens zo’n 10 miljoen ton plastic in de wereldzeeën. Ik ben dus zeer positief en wel lovend over dit project. Er moet ook dringend iets gebeuren, en is het niet dit project dat slaagt, dan is het er wel een volgend project dat moet slagen.




Share on Google Plus

About Vince Coppens

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

0 reacties:

Een reactie posten