ASGARD project |
Kom meer te weten over ASGARD
KMI/ASGARD weerballon |
Wij zijn ondertussen een paar maanden later en ook weer enkele stappen verder in ons project. Ik kon echter nog niets posten en zeggen over dit project omwille van mijn beroepsgeheim. Nu we ons voorstel hebben ingediend mag ik eindelijk communiceren naar de buitenwereld. Wij gaan bij ons project denken naar de toekomst in de ruimte. Ons project heet dan ook "Base of the future". Wij dachten dan dus ook aan een toekomstige "Mars basis". Maar uit welk materiaal zou deze basis moeten bestaan?? Hoe krijg je die materialen daar?? Kan je geen materialen gebruiken die op mars te vinden zijn?? Nu we wisten in welke richting we gingen denken begonnen met het brainstormen van manieren om dit uit te testen. Wij doen dit met 2 stralingssensoren, één stralingssensor steken we in een ge3Dprint omhulsel geprint uit zandsteen. De andere steken we zonder omhulsel in de ASGARDgondel. We kiezen voor zandsteen als materiaal omdat dit ook te vinden is op mars als meteorietgruis dit is een soort stof te vergelijken met aarde/zand op onze planeet. Voor binnen in de basis moet je ook materiaal hebben denk aan: bekers, borden, stoelen,... om hiervoor het juiste materiaal te kiezen doen we ook een test in de bovenste lagen van de atmosfeer. We zetten 2 koepels buiten op de ASGARDgondel één geprint van ABS en één van PLA (beide zijn kunststoffen) degene die achteraf het beste is wordt dan via ESERO Belgium aanbevolen aan de NASA (waarschijnlijk houden ze hier geen rekening mee). Welke de beste is hangt niet alleen af van de sterkte van het materiaal maar ook het gewicht, massadichtheid,... De uitwerking en het programmeren doen we met een Arduino. Dit is echter niet de Arduino die je kent van op school. Dit is de Atmega processor van een Arduino en een soldeerbord. Dit alles doen we om gewicht te besparen.
ASGARD gondel |
Nu de vakantie weer is gedaan, zijn we vandaag begonnen met het uitwerken hiervan. We zijn de Prototino (soldeerbord met Atmega processor) al volop aan het solderen. Ik heb de verantwoordelijkheid momenteel om te communiceren met de ASGARD-jury, want ook zij worden continu op de hoogte gehouden. Mails schrijven doe ik dus wel vaker. De laatste mail die ik schreef was om te vragen waar we de algemene informatie, zoals hoogte, luchtdruk, temperatuur, ... kunnen vinden. Deze dingen worden al gemeten door het KMI in de weerballon (minder werk voor ons). En deze factoren zijn ook heel belangrijk bij het meten van onze resultaten. De hoeveelheid straling is anders op een hoogte van 1 km/1000 m dan op een hoogte van 30 km/30000 m.
Ondertussen zijn de stralingssensoren ook aangekomen. Deze bleken nog niet zo makkelijk te programmeren, maar onze expert-programmeren krijgt dit wel opgelost. De Sensoren zijn niet zo heel groot maar wel zeer breekbaar en aan de prijzige kant. De aansluitingen blijken ook redelijk gemakkelijk, maar voor meer info ga je beter naar deze site. Ook hebben we ondertussen toegang gekregen tot meer info van ASGARD, weliswaar is dit spijtig genoeg via Facebook en dus alleen toegankelijk voor ASGARD-leden, maar je kan natuurlijk altijd is proberen. (ASGARD VIII facebook) Eerst wat naar beneden scrollen en dan vind je de link om je aan te sluiten. Zeker proberen!!
Dit zou je normaal moeten tegenkomen. Veel succes! |
Heb jij ook zin om met je school mee te doen aan het ASGARD-project van volgend schooljaar?? Stel dit dan zeker voor aan je STEM-leerkracht en neem al eens een kijkje op deze pagina!
Hier kan je nog wat foto's bekijken van ons project en de dagen in Brussel.
Hier kan je nog wat foto's bekijken van ons project en de dagen in Brussel.
Super tof!!!
BeantwoordenVerwijderenAlleen een vraag hoe noemen die straling sensoren. ;)
groetjes Vidar
Pocket Geiger Radiation Sensor Type 5
Verwijderen